KM zadels serviceKM zadels worden ontworpen, getest en ontwikkeld door zeer ervaren deskundigen, waardoor ruiters en paarden optimaal kunnen presteren!

Uit openbare testen op het NHB Deurne is vastgesteld dat de zadels een perfecte pasvorm hebben op de rug van het paard, dat ze de druk optimaal verdelen en het paard de meeste mogelijke bewegingsvrijheid geven. Deze testen zijn uitgevoerd in samenwerking met Carolien Munsters, zij is gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard.

De zadels liggen breed naast de ruggengraat en hebben zeer veel schoudervrijheid. Dit blijkt inmiddels ook uit jaren lange praktijkervaring. Veel paarden met (rug) problemen zie je opknappen onder een zadel van KM. Hierdoor raden ook veel paardenfysiotherapeuten en chiropractors, o.a. Rodinde Hoogeraad, hun klanten aan om een KM zadel te gebruiken.

Wij laten onze KM zadels produceren in onze eigen fabriek in Engeland. Deze fabriek is aangesloten bij de Society of Master Saddlers. Deze vereniging bestaat al ruim 50 jaar en streeft er naar alleen de beste fabrieken toe te laten tot hun vereniging, ieder jaar opnieuw.

Doordat wij alles in eigen beheer hebben kunnen we ieder zadel naar wens aanpassen. KM gaat mee met de moderne tijd; het is mogelijk om uw zadel naar wens te personaliseren en hierbij is bijna alles mogelijk!

De zadelboom

De ruggenwervel van een paard loopt over het midden van de rug. De zadelboom van een zadel loopt eveneens over het midden van de paardenrug en kan daardoor de ruggenwervel blokkeren. Bij de zadels van KM is dit niet het geval, doordat de zadelboom behoorlijk breder is dan de standaard zadelboom. Het resultaat hiervan is, dat er geen druk op de ruggenwervel ontstaat. Hierdoor kan de wervel vrijer bewegen en zal de kans op rugproblemen minimaliseren bij uw paard.

De kussens

De breedte van de bijzondere KM zadelboom, zorgt er ook voor dat de druk beter over de twee zadelkussens verdeeld wordt. De brede zadelboom steunt namelijk beter in het midden van beide kussens, in plaats van aan de binnenkant. Bij een normaal zadel zou de druk op de kussens zeer dicht bij de ruggenwervel liggen, maar bij de KM zadels ligt de druk juist verder van de ruggenwervel af. Hierdoor ontstaan er veel minder blokkades waardoor het paard vrijer en makkelijker kan bewegen.

De takken

Bij de KM zadels zijn de takken die vanaf de zadelboom naar o.a. de zweetbladen lopen, flexibel. Het zadel kan de bewegingen van het paard dus volgen en zal mee veren. Het zadel stimuleert hierdoor de beweging inplaats van de beweging af te breken.

De vulling

De vulling van de KM zadels is Engels schapenwol, in Nederland wordt deze kwaliteit wol zeer zeldzaam gebruikt. Deze wol past zich volledig aan, aan de rug van het paard. Dit betekent wel dat een nieuw KM zadel na 3 maanden moet worden gecontroleerd en eventueel aangepast. Dit doordat de wol zich vormt en dan eventueel gecorrigeerd moet worden. Bij een kleine ingreep kan dit ter plaatse gebeuren. Daarna raden wij aan eenmaal per jaar de ligging van uw zadel te laten controleren.

De kussens van de KM zadels zijn tevens op een speciale manier gevuld, waardoor de kussens niet rond, maar vlak zijn. Hierdoor worden de rugspieren gelijkmatig belast en ontstaat er nergens een drukpunt.

Het leer

Het leer dat gebruikt wordt voor de KM zadels, is van een hoogstaande kwaliteit. De zadels worden gemaakt van Engels leer wat betekent dat het leer heel soepel en zacht is. Samen met de wol vormt het naar de rug van het paard. Hierdoor is het een optimale schokdemper.

De ruiter

Als ruiter is het belangrijk dat een zadel zo comfortabel mogelijk zit. Het zadel moet je ondersteunen maar niet beklemmen. Ook hier is aandacht aanbesteed bij de KM zadels. Je kunt zelf bepalen of je een diepe of vlakkere zit wil. Ook zijn de kniewrongen er in veel verschillende soorten en maten. Zo zorgen wij ervoor dat het paard optimaal kan bewegen en de ruiter optimaal kan zitten!